Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivana Šojat (ex Ivana Šojat-Kuči)

Emet : I druge priče

  • Nakladnik: Fraktura
  • 08/2016.
  • 200 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532667905
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Emet na hebrejskom znači "život" i tom je riječju oživljen Golem. Ispisana na njegovo čelo, ona ga oživljuje, a brisanjem samo jednoga slova, "E", nastaje Met – "smrt". Upravo u svijetu onostranoga, između horora i fantastičnoga, prebivaju junaci Emeta i drugih priča. Trajno ih obilježava zločin koji dokle god ostaje nerazriješen i nekažnjen, presudno utječe na sve oko sebe te se vraća poput zloduha i opsjeda ljude i stvari.

Ivana Šojat u "Emetu" propituje tanku granicu na kojoj se miješaju pogansko i kršćansko, znanstveno i onostrano, crtu između života i smrti, dobra i zla, na kojoj se susreću anđeli i duhovi. Prožete atmosferom najboljih horora, ove priče zadiru do srži stvarnoga ja svakoga pojedinca.

Ivana Šojat (Osijek, 1971.) već se dvadeset godina aktivno bavi književnim prevođenjem za najprestižnije hrvatske nakladnike. Osam je godina pjevala alt u opernome zboru HNK u Osijeku, gdje je već deset godina urednica kazališnih izdanja. Od 2003. je članica Društva hrvatskih književnika. 

Kao pjesnikinja, esejistica, prozaistica i romansijerka, iza sebe ima sedamnaest ukoričenih naslova: četiri zbirke poezije ("Hiperbole", "Uznesenja", "Utvare", "Sofija plaštevima mete samoću" i „Ljudi ne znaju šutjeti“), zbirku eseja "I past će sve maske", četiri zbirke novela ("Kao pas", "Mjesečari", "Ruke Azazelove" i „Emet“), te pet romana ("Šamšiel", "Unterstadt", „Ničiji sinovi“, „Jom Kipur“ i „Ezan“), kao i slikovnice „Heliot, zmaj gnjezdaš“ i „Selina i mrakovi“ koja uskoro izlazi u prijevodu na kineski jezik.

Višestruka je dobitnica nagrade za kratku priču Ranko Marinković „Večernjeg lista“. Kao dramaturginja, dramatizirala je Kozarčevu pripovijetku „Tena“, a njezina je dramatizacija pod naslovom „Lipa si, Teno!“ 2009. izvedena na noćnoj sceni HNK u Osijeku. 2015. u ZKM-u je premijerno izvedena njezina duodrama „Elza hoda kroz zidove“ koja je iste godine proglašena Najboljim novim dramskim tekstom, te ovjenčana nagradom portala Teatar.hr. Za cjelokupan umjetnički rad i promicanje hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu 2016. je odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Emet : I druge priče - Ivana Šojat –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –