Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
(ex Ivana Šojat-Kuči)

Sofija plaštevima mete samoću

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 01/2009.
  • 104 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532019353
  • Cijena: 110.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga pjesma Ivane Šojat-Kuči "Sofija plaštevima mete samoću" poetski razlaže stanja ženskoga subjekta situiranog uglavnom u prostor jake dominacije nenaklone mu zbilje. Utoliko se ti poetizirani 'portreti žena' mogu čitati i kao iskazi o oštricama svijeta, gdje se 'duše žena' klate pokušavajući održati emotivnu i egzistencijalnu ravnotežu usuprot padu u besmisao i potpuno ništavilo.

Mimo vazda agilnih feminističkih pregnuća, autorica uglavnom poharane, ponižene, isprane i ranjene ženske intime pokušava 'lirski sanirati' katalogom emotivnih registracija ili ispovjednim zagovorom, kadšto i izgovorom.

Iako 'stvarnosno čitke' - rekli bismo, u gotovo linearnoj putanji - pjesme okupljene u knjizi Sofija plaštevima mete samoću izmiču poetičkom redukcionizmu takvog tipa pjevanja u hrvatskom pjesništvu i računaju s čestim diskursivnim obratima i iznenađenjima, nekada se nudeći kao izvješće o stanju, a nekada naprosto kao kumulirajući poetski 'obrazac'.

Kako bilo, autoričina knjiga-koncept samosvojan je i osviješten prilog recentnom trenutku mlade/mlađe hrvatske poezije. Štoviše, ohrabrujući signal da rješenja 'krize jezika' kao 'krize viška stvarnosnosti' možda leže u preformuliranju statusa lirskog subjekta. Šojat-Kuči ne piše o sebi iz sebe, već iz drugih. Točnije, njezine pjesme pišu 'Druge'.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –