Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Jezik medija nekada i sada : Zbornik radova

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • Urednik: Vlasta Rišner
  • 02/2016.
  • 324 str., meki uvez
  • ISBN 9789531693219
  • Cijena: 20.84 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U zborniku "Jezik medija nekada i sada" opisuju se obilježja jezika suvremenih medija, kao i onih s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća. Zbornik čini devetnaest radova u kojima autori istražuju pravopisnu, tvorbenu, morfološku, sintaktičku i stilsku razinu izvorne građe: novina, časopisa, radijskih i televizijskih emisija te mrežnih portala.


Tekstom i slikom predstavlja se Zbirka plakata Muzeja Slavonije od prve polovice devetnaestoga stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata te istražuje reklamni diskurs: formule uvjeravanja, jezična obilježja slogana i stereotipnih oglasa i razlike u oglašivačkom obraćanju s obzirom na rod primatelja poruke.

U Zborniku se istražuje i uporaba žargonskih/stranih naziva, sinonimnih nizova te lažnih prijatelja, ali i govorna kreativnost i sklonost tvorenicama.

 

**

Suvremeni je jezik medija - novina, radija, televizije i interneta - upućen velikom broju primatelja i rezultat je dodira javnog i privatnog. Kao šarolik prepletaj administrativnih, razgovornih, znanstvenih i književnoumjetničkih obilježja jezik se medija ne može jednoznačno odrediti samo pripadnošću publicističkom stilu. Osim toga, njegovim su posebnim obilježjem učestale reklame koje suvremene stiliste navode i na uvođenje novoga, reklamnog stila ili govorenje o reklamnom diskursu.

Potaknute željom za znanstvenom razmjenom rezultata istraživanja jezika i stila javnih glasila od početaka do danas, članice su Katedre za suvremeni hrvatski jezik osječkoga Filozofskog fakulteta 6. i 7. lipnja u Osijeku organizirale skup pod naslovom "Jezik medija nekada i sada". Izlaganjima su dijelom predstavljeni rezultati istraživanja provedena unutar znanstvenoga projekta "Jezik i stil zavičajne periodike" koji je od 2007. do 2014. financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Osobito je zadovoljstvo bilo uz izlaganja ugostiti i još jednom predstaviti autora "Rječnika stilskih figura" profesora Krešimira Bagiča.

Kako bismo radove autora iz Zagreba, Rijeke i Osijeka učinili dostupnima javnosti, ukoričili smo ih u Zbornik koji je pred nama. Nadamo se da će doprinijeti osvjetljavanju jezika hrvatskih javnih glasila te potaknuti nova istraživanja. Zahvaljujemo svima koji su nam dali napomene u dobroj namjeri, osobito recenzentima, čije je kritičko čitanje otklonilo pokoju stručnu ili znanstvenu dvojbu. Sve neriješeno nadamo se riješiti na sljedećem skupu.

Vlasta Rišner, urednica

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –