Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vizija i stvarnost : Zbornik u povodu 40 godina djelovanja Aleksandre Horvat u knjižničarstvu

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • Urednik: Daniela Živković, Tatjana Nebesny
  • 04/2016.
  • 286 str., meki uvez
  • ISBN 9789531693448
  • Cijena: 160.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Aleksandra Horvat karijeru je započela učeći od istaknutih knjižničara i vjerojatno je zahvaljujući njihovom uzoru razvila vlastitu viziju. Knjižnice uvijek vidi u društvenom kontekstu smatrajući da su naobrazba kompetentnoga knjižničara i izgradnja dobre knjižnice važan čimbenik društvenog razvitka. Aleksandra Horvat pritom se posve posvećivala profesionalizaciji knjižničarstva, suvremenom viđenju struke utemeljenom na profesionalnoj etici i na tome joj od srca i s poštovanjem zahvaljujemo.

Aleksandra Horvat među najistaknutijim je stručnjacima koji su prvih godina svojega radnog vijeka iskustvo stjecali u knjižnicama. Cijeli svoj radni vijek potom je bila i ostala predani sveučilišni nastavnik koji školuje stručnjake za rad u različitim tipovima knjižnica, održavajući istodobno živu vezu s njihovim sredinama i pitanjima vezanima uz svakodnevni rad pa su tako i pozvani autori priloga iz tih sredina, iz Hrvatske i iz inozemstva.

U knjizi su okupljeni radovi dvadeset i jednog vrsnog stručnjaka koji su surađivali s Aleksandrom Horvat u raznim hrvatskim ali i inozemnim projektima i raspravama. Njihovi tekstovi, napisani posebno za ovu prigodu, tematiziraju one misli i ideje koje je Aleksandra Horvat, zaokupljena stvarnošću, a vođena svojom vizijom, promicala u svojem znanstvenom, stručnom radu, ali i u neposrednom djelovanju u knjižničarstvu. Vjerujemo da će svojom kvalitetom ti tekstovi pridonijeti daljnjem razvitku profesije i djelatnosti.

Urednice zahvaljuju svim kolegicama i kolegama koji su se odazvali njihovu pozivu i, u relativno kratkom roku, poslali svoj prilog i time omogućili priređivanje zbornika "Vizija i stvarnost: 40 godina djelovanja Aleksandre Horvat u knjižničarstvu".

Knjiga započinje njezinim Životopisom i Bibliografijom radova. Tekstovi su okupljeni u pet poglavlja: Pristup informacijama, Knjižnice u digitalnoj sredini, Autorskopravna pitanja u digitalnoj sredini, Obrazovanje za baštinske profesije i Vrijednosti knjižničarske profesije, čiji naslovi naznačuju najvažnije teme današnjeg knjižničarstva kojima se Aleksandra Horvat predano bavi, a koji su u fokusu interesa zastupljenih autora, što je vidljivo i iz kraćih bilježaka o njihovu djelovanju.

Svi su radovi objavljeni na jeziku kojim su izvorno pisani. Radovi objavljeni na engleskom opremljeni su sažetkom na hrvatskom, a svi ostali sažetkom na engleskom jeziku.

Urednice

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –