Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vjeran Katunarić

Lica kulture

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 01/2008.
  • 473 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532490459
  • Cijena: 31.85 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga sadrži niz tekstova u kojima autor epohalna značenja kulture interpretira u rasponu proturječja, koja obilježavaju istovremene procese u današnjem svijetu, između kulture koja služi kao sofisticirani dodatak ideologijama etničkih i međunarodnih ili «civilizacijskih» sukoba, do kulture koja postaje prvorazredan resurs društvenog razvoja i dijaloga.

Osim tih krajnosti autor obrađuje i slijedeće teme: analitičke modele kulture, preobrazbu bivših «bratskih naroda» u svijet multikulturnih tržišta, apokaliptične slike Amerike na Balkanu, politiku identiteta u Hrvatskoj, hrvatsku kulturnu politiku te kulturne politike zemalja jugoistočne Europe, i njihove moguće obrise u budućnosti, posebno kada se razmatraju kao mogući rezultat procesa decentralizacije sustava upravljanja kulturom; najzad, nudi konceptualni okvir za razumijevanje novih, naspram starih, oblika javne kulture u europskom prostoru.

***

Vjeran Katunarić rođen je 1949. u Travniku. Redovni je profesor na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autor je stotinjak znanstvenih i stručnih radova među kojima i desetak knjiga, među kojima: «Ženski eros i civilizacija smrti» (1984), «Dioba društva» (1988) i «Bogovi, elite, narodi» (1994). Bio je voditelj, urednik i koautor projekta «Kulturna politika Republike Hrvatske -nacionalni izvještaj» (1998) za Vijeće Europe, te projekta «Hrvatska u 21. stoljeću - strategija kulturnog razvitk»a (2002). Ekspert je Vijeća Europe za kulturnu politiku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –