Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dinko Telećan

Lotos, prah i mak : Crtice s Potkontinenta

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 09/2008.
  • 127 str., meki uvez
  • ISBN 9789532222876
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Ima ih koji svijet mogu proputovati među zidovima svoje sobe ili unutar međa svoga vrta. No spoj nemira i, možda, površnosti, uputio me da blizinu potražim u daljini, onoj zemljopisnoj. Pitanje je bilo: kamo krenuti? Odnosno: što to u ovoj horizontalnoj ravni zavrjeđuje da se pohodi?"

Kamo krenuti? Pitanje svih pitanja prije početka svakog pravog putovanja. Odluka da krene u Indiju i da je istraži prije svega onim unutarnjim okom, onim najboljim ticalom, urodila je ovim nesvakidašnjim putopisom, prelijepim tekstom staroga kova: putopisom duha. Prostor Indije, prostor koji je Dinko toliko želio doživjeti i koji je dva puta posjetio, ovdje nam se predstavlja u idealnom metaforičkom dvojstvu: fizički okvir, istovremeno i bitan i sporedan postaje prostorna dimenzija duhovnog bogaćenja; siromaštvo i jednostavnost udomljuju raskoš doživljaja, misli i osjećaja.

Putujući, gledajući i misleći, Dinko nas potpuno izvlači iz naše čitateljske stvarnosti i vodi nas sa sobom. Krećemo smjesta, niti ne primjećujemo da više nismo kod kuće, jer njegova je misao tako jednostavna i jasna, a rečenica tako sugestivna i tečna da ne ostavlja niti trunke mjesta nesudjelovanju. Tamo smo: Karachi, Lahore, Delhi, Pushkar, Pondicherry - njuškamo i kušamo nepoznatu šarenu, pikantnu hranu na bazaru, sudaramo se sa slonom, prisutni smo na rođendanu male Šanti i zapanjeno stajemo pred pitanjem dječaka Krišne: koji je dio svijeta sad prazan bez tebe? Pred pitanjem svih pitanja svakog pravog putovanja.

***

Dinko Telećan rođen je 1974. godine u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao filozofiju i anglistiku.
Objavio zbirke pjesama “Kreševa” (Igitur, Zagreb, 1997.), “Vrtovi & Crvena mijena” (AGM, Zagreb, 2003.) i “Iza” (AGM, Zagreb, 2005.) te knjigu “Sloboda i vrijeme” (Jesenski i Turk, Zagreb, 2003.). Pjesme su mu objavljivane u brojnim domaćim časopisima, a kraći izbor preveden je na njemački i mađarski. U pripremi za objavljivanje je i zbirka eseja pod naslovom “Pustinja i drugi ogledi”.

Prevodi s engleskog i španjolskog jezika. Prevodio, među ostalima, J. L. Borgesa, Halila Džubrana, Richarda Flanagana, Ernesta Sabata, D. H. Thoreaua, Williama Morrisa i J. G. Frazera. Za prijevod Frazerove “Zlatne grane” nagrađen je 2003. godišnjom nagradom Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Dobitnik je prve nagrade na natječaju časopisa “Zarez” za najbolji esej 2005. Na Sajmu knjiga u Sarajevu 2006. nagrađen je za najbolji nefikcionalni prijevod godine (Slavoj Zižek, “Škakljivi subjekt”).
Voli pisati, svirati, brati voće i, nadasve, dokoličariti.

Dinko Telećan rođen je 1974. u Zagrebu. Piše i prevodi kao samostalni umjetnik. Objavio je zbirke poezije "Kreševa", 1997., "Vrtovi & Crvena mijena", 2003., "Iza", 2005., "Plast igala", 2011., "Dok ti oči ne dogore", 2017., "Dovoljni razlozi : I druge pjesme", 2021., roman "Dezerter", 2013. i knjige "Sloboda i vrijeme", 2003., "Pustinja i drugi ne-vremeni ogledi", 2009., te putopise "Lotos, prah i mrak", 2008. i Azijska suita, 2015. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –