Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rusmir Mahmutćehajić

Stolačka čaršija u vidiku perenijalne filozofije

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 10/2008.
  • 248 str., meki uvez
  • ISBN 9789532490534
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Stolačka čaršija stara je sakralna jezgra Stolačke doline i mreže naselja na brdskim padinama i uzvisinama oko nje. Izgrađena čaršija plod je ljudskog nastojanja da, u uzajamnosti s Vječnošću, svaki dan pronađe odgovor na važna životna pitanja. Tako je nastala cjelina sakralne arhitekture koja „istječe“ iz nevidljivog središta dna doline, ali i koja se usmjerava prema njemu kao principu sveg postojanja. Iza toga sakralnog graditeljstva sakralni je nauk - to dvoje odražava i usmjerava tradicijski način života, koji obuhvaća svaki ljudski trenutak nastojanja da se čovjek pronađe ili ozbilji u svojoj najvišoj mogućnosti.

Mahmutćehajić raščlanjuje tu cjelinu da bi pokazao njezine glavne sadržaje kroz devetnaest poglavlja knjige: Philosophia perennis, Vrt, Grad, Mihrab, Slijeva nadesno, Poziv, Čas, Gost, Trg, Knjiga, „Uči!“, Vaga, Kuća, Vrata i prozori, Labirint, Vala i brdo, Zemlja i nebo, Drvo, Zaborav i sjećanje, Zaslov. Slijedi devetnaest fotografija i crteža Stolačke čaršije. U dijelu knjige s naslovom „Post Scriptum: Moje razvaline“ nalazi se autobiografski esej u kojem su dojmovi i tumačenja o razaranju Stoca od kraja devetnaestog do kraja dvadesetog stoljeća.

Devedesetih godina dvadesetog stoljeća, tijekom rata u Bosni, Stolačka čaršija razorena je do temelja; prema autorovim tumačenjima, to razaranje je kulminacija dugotrajnih procesa.

“Nitko nije pozvaniji od Rusmira Mahmutćehajića da ovo znanje predoči suvremenom tražiocu. Znanstvenik, državnik, javni djelatnik i bogotražitelj, on je najumniji pripadnik onog bosanskog naraštaja što se vratio tradiciji - kako sam veli, "'prethodećoj zamisli' koja nosi i nadahnjuje cijeli život nekog naroda". Njegov je povratak traženje za izgubljenim središtem koje su zapriječile moderne ideologije.

Autor nas podsjeća da je uništenje stolačke čaršije, svih stolačkih džamija i oko 2.000 gradskih kuća, kao i protjerivanje sveukupnog muslimanskog stanovništva, sve sa strane velikohrvatskih nacionalista 1993. godine, tek Valpurgina noć jednog procesa što u kontinuitetu traje od kraja devetnaestog stoljeća - od rušenja velikog dijela stolačke tvrđave i Veli-Dedine džamije, te presijecanja puta kroz groblja sa stećcima na Radimlji i Gorici. Svaki je novi režim, u ime "progresa" i borbe protiv "mračne prošlosti", razvaljivao nove javne zgrade, sahat-kule i mektebe.

Ne samo to. Autor nas podsjeća da su u vremenima smutnji i nesigurnosti stradavale i knjige; da su ukopavane u groblja za Velike istočne krize 1875. -1878. i austro-ugarske okupacije, pri uspostavljanju Kraljevine SHS, te za vrijeme Drugoga svjetskog rata i početka komunističke vlasti. Dakako, stradavali su i ljudi”. (Ivo Banac)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –