Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tihana Luetić

Studenti Sveučilišta u Zagrebu (1874-1914) : Društveni život, svakodnevica, kultura, politika

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 02/2013.
  • 484 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536979905
  • Cijena: 190.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga brojnim novim spoznajama uvelike dopunjava dosadašnje historiografske radove o zagrebačkom sveučilištu, napose o njegovim studentima i studenticama te njihovu svakodnevnom i društvenom životu - od materijalnih pitanja poput stanovanja, prehrane i izvora financiranja, do redarstvenih i akademskih prijestupa studenata, njihova provođenja slobodnog vremena, organizacije i rada studentskih udruga i tiska.

Posebno valja naglasiti da je autorica razmotrila i imagološku komponentu pokušavajući rekonstruirati sliku o studentima i njihovu životu na temelju fikcionalnih (književnost) i nefikcionalnih tekstova (memoari, korespondencije, autobiografije). Iznijela je mnoge detalje koji doprinose stvaranju uvjerljive i plastične slike o studentskoj svakodnevici, a svoje je istraživanje smjestila i u širi, srednjoeuropski kontekst razvoja sveučilišta.
 

***

Tihana Luetić
, povjesničarka, znanstvena suradnica Zavoda za po¬vijesne znanosti HAZU u Zagrebu, bavi se društvenom poviješću Hrvatske i Zagreba u drugoj polovici 19. i na početku 20. stolje¬ća. Autorica je niza članaka i jedne knjige o povijesti Sveučilišta u Zagrebu.
 

Tihana Luetić, povjesničarka, znanstvena suradnica u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu, autorica knjige o studentima Sveučilišta u Zagrebu (1874-1914) te niza tekstova o svakodnevnici studenata i povjesničara na prijelazu stoljeća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –