Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Kuzmić Marina Kuzmić

Povijesna morfologija hrvatskoga jezika

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 07/2015.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789531693202
  • Cijena: 20.70 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Povijesna morfologija hrvatskoga jezika" namijenjena je studentima kroatistike pri jezičnoj analizi hrvatskih književnih tekstova pisanima u razdoblju od srednjega vijeka do sredine 18. stoljeća. Riječ je o hrvatskoj baštini pisanoj na čakavskom, kajkavskom, štokavskom i tronarječnom (hibridnom) književnom jeziku.

Građa ne problematizira jezik pojedinoga pisca nego sintetizira rezultate vlastitih ili tuđih jezikoslovnih istraživanja hrvatskoga jezika zapisanoga u djelima nekolicine ili čitave skupine starih pisaca harvackih. Autori za građu nisu uzeli oblike iz gramatika, slovopisa, pravopisa i rječnika jer im je namjera bila napisati deskriptivnu povijesnu morfologiju hrvatskoga jezika.

U knjizi analiziraju sve promjenjive vrste riječi (imenice, zamjenice, pridjeve, brojeve, glagole) te prikazuju njihove morfološke oblike. Za svaku tvrdnju donose određen broj primjera koji tu tvrdnju potkrepljuju. Budući da u jeziku nije sve uvijek matematički pravilno, jasno je da u oblicima ima određen broj iznimaka koje izlaze izvan pravila. Takve iznimke autori objašnjavaju u napomenama.

Knjiga obiluje tablicama čime se postiže velika preglednost i snalaženje u materiji. Ovim su radom autori pružili uvid u bogatstvo starih oblika hrvatske pisane baštine. 

Knjiga je praktična jer je lišena poredbenosti s raznim inojezičnim sustavima, ali i moderna jer ne nudi samo opis, kao što je dosada u kroatističkoj literaturi bilo, štokavskoga hrvatskoga književnog jezika, već se daje cjelovita slika o hrvatskom jeziku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –