Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dora Delbianco

Kad je stao svijet

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 11/2017.
  • 386 str., meki uvez
  • ISBN 9789531693813
  • Cijena: 140.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga drama Dore Delbianco "Kad je stao svijet" sadrži pet drama: „Kad je stao svijet“ (2016), „Odron“, „Motel“ (2002), „Pasivni otpor“ (2013) i „Epitaf“ (2006) koje su izvođene na raznim kazališnim pozornicama. 

Melankolična komedija „Kad je stao svijet“ podjednako posuđuje od čeških humorista i harmsovskog apsurda, situacijske komike i satiričnih alata, da bi se ispisala do zavojite cjeline premrežene bizarnim situacijama. Galerija obično-neobičnih likova priziva punokrvnu ansambl-predstavu, čije zaigrano putovanje počinje jednim tajanstvenim nestankom, a završava u nasilnoj spirali političkog pragmatizma. Zamah ove drame ambiciozan je, ali usprkos tome što se pred nama pojavljuju predsjednici i ministri, veleposlanici i zastupnici, inspektori i novinari, pa i sâm papa, osjećamo da smo u tekstu koji nas na sebe nagovara neuhvatljivom toplinom i razoružavajućim šarmom.

U dramskom rukopisu Dore Delbianco ima elemenata realistične komedije i groteske, s duhovitim dijalozima. U vremenu u kojemu živimo, zbilja je takva da vapi za kazališnim prikazima Dora Delbianco poseže za tim realizmom dodajući mu komedijski prizvuk s tonom groteske, farse i satire. S tim elementima proizvod je kvalitetna dramska književnost ali i književnost za zabavu i razonodu („Motel“, „Mrak“, „Epitaf“).

Dora Delbianco poput T. Williamsa suptilno psihološki ponire u odnose među likove i stvara poetičan ugođaj radnje, a kada tematizira životne laži kao jedinu varijantu opstanka u kriznim vremenima podsjeća na dramski rukopis M. Matkovića. Dora Delbianco uvijek žestoko komentira hrvatsku zbilju, kritizira anomalije našega društva i različite pojavnosti želeći dati svima lekciju protiv bezdušnosti protagonista želeći ujedno „odrezati“ mogućnost bijega u smijeh pred psihotičnim ponašanjem likova.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –