Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ana Ćavar

Konteksti čitanja : Razumijevanje i sociokulturno znanje

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 12/2017.
  • 248 str., meki uvez
  • ISBN 9789531693547
  • Cijena: 18.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga Ane Ćavar "Konteksti čitanja : Razumijevanje i sociokulturno znanje" obrađuje metodičke aspekte u procesu čitanja i razumijevanja teksta, prezentira relevantna sociokulturna znanja koje čitatelju omogućuju razumijevanje kulturno obilježenih tekstnih sastavnica. Takva koncepcija knjige omogućuje adekvatno razumijevanje teksta, a njezina je primjenjivost ispitana na dubrovačkim komediografskim tekstovima nastalim u 16. i 17. stoljeću.

Na temelju sociokulturnih znanja u knjizi se prezentira položaj i uloga žene, muškarca i braka u ranovjekovnom Dubrovniku kako bi učenici mogli shvatiti one sastavnice analiziranih komediografskih djela koji govore o životu starog Dubrovnika. Autorica polazi od pregleda određenja čitanja i čitateljskih procesa te usporedbi uspješnih i manje uspješnih čitatelja, zatim razlaže postizanje kompetencija uspješnih čitatelja, opisuje tzv. metaforički kao i specijalizirani modeli od kojih su neki podloga suvremenih teorijskih konceptualizacija procesa čitanja... da bi kasnije, polazeći od novijih metodičkih klasifikacija u kojima se težište stavlja na moguće teškoće u čitanjima, razmatrala uloga sociokulturnoga znanja u čitanju i model pristupa tekstovima s izraženim kulturološkim potencijalom.

Ukratko, naliza procesa čitanja i razumijevanja nekoga starog teksta u adolescenata zahtjevan je problem u metodološkoj obradi hrvatske književnosti, a ovakvih djela u našoj metodičkoj literaturi kronično nedostaje.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –