Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Koroman

Suvremena hrvatska proza i tranzicija

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 06/2018.
  • 375 str., meki uvez
  • ISBN 9789531693530
  • Cijena: 18.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Suvremena hrvatska proza i tranzicija" Borisa Koromana analitički i interpretativno obuhvaća nekoliko tema: problem i multidiskurzivnost pojma tzv. tranzicije, zatim književnokritičku, analitičku i sintetičku obradu četrdesetak proznih djela suvremene hrvatske književnosti, u najvećem broju romana, te problemsko okupljanje i sintetiziranje koje proizlazi iz takvog analitičkog pristupa.

Teorijski alati temelje se na široku okviru književne i kulturalne teorije te prizivaju različite modele interdisciplinarnosti. U pristupu književnim tekstovima polazi se od naratologije, u analizi pripovjedačkih pozicija i vremena, da bi se potom problemski otvorile šire teme: prostori, identiteti i mediji, kojima se pristupa različitim kulturalnim teorijama, filozofskim i sociološkim potezima.

Takav pristup koji polazi od problematiziranja zaključaka proizašlih iz naratoloških alata podudaran je primjerice pristupu tzv. postklasične naratologije. Autor zatim okuplja i sažima zaključke nastale iz analitičkih poglavlja o pripovijedanju i pripovjedačkim pozicijama, o načinima organiziranja pripovjednog vremena i prostorima u fikciji te o konstrukcijama raznorodnih identitetskih pozicija kao i o temi posredovanja stvarnosti u poglavlju o medijima. Kroz tekst se dosljedno provlači i pozicija književne povijesti s koje se zaključci analiza uklapaju u silnice nacionalne književne povijesti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –