Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivan J. Bošković

Pamćenje prolaznoga i trajnoga

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 04/2019.
  • 303 str., meki uvez
  • ISBN 9789531693936
  • Cijena: 135.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga "Pamćenje prolaznoga i trajnoga" donosi izbor novih 17 studija Ivana J. Boškovića, i značajan je prinos književnopovijesnoj  znanosti. Inovativna interpretacija tzv. malih i kanonski prihvaćenih pisaca nudi originalne uvide u razne aspekte hrvatske literature, a pogotovo s obzirom na status pučko-popularnih žanrova i njihove recepcije. Pred nama je panorama biranih književnopovijesnih motiva i  problema, što idu uz razmatranja uloge i značenja naših vrhunskih pisaca i klasika (Andrića, Nazora, Kumičića i Milićevića, te Barca i Frangeša), preko  interpretacija i analiza djelovanja značajnih suvremenih prozaika (Pavličića, Tribusona, Barbierija i Bazine), pa sve do djela karakterističnih i zanimljivih ponajviše zbog svoje vezanosti uz uži (splitski, sinjski ili hvarski zavičajni kontekst. Kako bilo, Ivan J. Bošković u stanju je svaku odabranu temu osvijetliti s više strana i predstaviti je na čitak, kompetentan i zanimljiv način.

Boškovićeve su studije izvorne i znanstvene, zasnovane na vlastitim uvidima i istraživanjima. Često svojim tekstovima pionirski prodre u opuse manje poznatih autora, posebno iz dalmatinske perspektive.

Knjiga je namijenjena književnopovijesnoj javnosti, ponajprije studentima i profesorima nacionalne literature, ali niz zanimljivih tema i problema, polemičkih stavova i svojevrsnih društvenokritičkih „pikanterija“ čini knjigu zanimljivom i široj javnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –