Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bojan Marotti

Prema domovini misli : Ogledi o hrvatskoj filozofiji od Markovića do Cipre

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 05/2019.
  • 488 str., meki uvez
  • ISBN 9789531693776
  • Cijena: 20.70 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga “Prema domovini misli : Ogledi o hrvatskoj filozofiji od Markovića do Cipre” Bojana Marottija proširuje, dopunjuje i modificira poglede i znanja o glavnim i pojedinim specifičnim odrednicama povijesti novije hrvatske filozofije. Tema je novija hrvatska filozofija, od Franje pl. Markovića do Marijana Cipre, pri čemu je autorov pristup izrazito interdisciplinaran.

U tematskom pogledu uz povijest novije hrvatske filozofije (etike, metafitzike, filozofije jezika i filozofije znanosti), knjiga zahvaća i u druge znanstvene discipline, posebno u kroatistiku, jezikoslovlje i povijest fizike. To se odnosi kako na doprinos pojedinih hravtskih filozofa, tako osobito i na pojedina sustavna pitanja kao što su uloga jezika i nazivlja, te uloga znanosti i odnos prema njoj u hrvatskoj filozofiji. Primjerice, djelo donosi dosad najopširniju i najrazrađeniju analizu uloge i doprinosa Krune Krstića.

Također, Marotti uz lingvističke i filološke kompetencije analizira noviju hrvatsku filozofiju s motrišta njezina jezika i s načela aspekta uloge jezika u hrvatskoj filozofiji, te daje važne doprinose ne samo ekspertizi postojećega jezika i nazivlja nego postavlja temelje i daje nacrt mogućega predstojećega definiranja i usustavljivanja hrvatskoga filozofijskog nazivlja. Poglavlje o S. Hondlu i I. Supeku proširuju spoznaje o unutrašnjem odnosu novije hrvatske filozofije sa samom prirodnom znanošću (osobito je uloga S.Honda dosad premalo istražena).

Analize djela Vanje Sutlića i Marijana Cipre pridonose vrjednovanju i spoznaji ključnih uloga tih dvaju filozofa u hrvatskoj filozofiji. Knjiga čini dostupnima i izvorne materijale kao što su popis rukopisa Markovićeve ostavštine, popis Markovićevih predavanja po akademskim godinama, popis radova Marijana Cipre, i rječničke bilješke Vanje Sutlića. Ti su materijali kritički komentirani te sustavno uvršteni u glavni ductus povijesno-problematskoga prikaza novije hrvatske filozofije.

Bojan Marotti piše odnjegovanim jezikom i stilom. Knjigu krasi jasnoća i preglednost, rječničko bogatstvo, lijepo koncipirane cjeline (pasusi, odsječci, poglavlja), terminološka inovativnost ( s temeljem u izvrsnom poznavanju povijesti hrvatske filozofske terminologije i povijesti hrvatskoga jezika uopće).

Djelo je primarno namijenjeno filozofima, istraživačima povijesti hrvatske filozofije, ali će biti zanimljivo i kroatolozima, kroatistima, jezikoslovcima, povjesničarima i povjesničarima znanosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –