Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jinping Xi

Xi Jinping pripovijeda kineski san

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • Prijevod: Katarina Penđer, Dinko Telećan
  • 10/2019.
  • 280 str,, tvrdi uvez
  • ISBN 9789531694414
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma jedan je od ključnih projekata međunarodne  suradnje u Republici Hrvatskoj u 2019. godini. Riječ je o uspostavljanju kontinuiranih odnosa partnerskih institucija u području kulture i turizma te o zajedničkom projektu suradnje Ministarstva kulture RH, Ministarstva turizma RH i Ministarstva kulture i turizma NR Kine. Nastavak je to uspješne bilateralne suradnje u području kulture i umjetnosti kojim bi se uspostavila suradnja s azijskim gradovima kulture i time proširio pristup sudjelovanja u kulturi, razmjena iskustava te povećala međunarodna vidljivost.

Knjiga "Xi Jinping pripovijeda kineski san" prinos je toj suradnji te potvrda da je riječ o sličnim temeljima i kompatibilnim vrijednostima na kojima počivaju naše zemlje, kako u politici, tako i u znanosti te napose kulturi. Urednički odbor dnevnog lista Renmin ribao sažeto je izložio metodu pripovijedanja kineskog predsjednika Xi Jinpinga  i objasnio njezinu važnost, potom se osvrnuo na kineski način provođenja reformi i razvoj, diplomaciju velesile i osobni razvoj pojedinca o čemu govore Xi Jinpingove priče.


Stari su Kinezi govorili da nas „pisana riječ vodi do istine“. I u domovini i u inozemstvu Xi Jinping svojim pričama i anegdotama dočarava kineski „način“ odnošenja prema historijskoj kulturi, kineski „način“ pristupa reformama i razvoju te kineski „način“ sudjelovanja u vladanju svijetom i izgradnji zajednice zajedničke sudbine s drugim zemljama svijeta. On usmjerava čitatelje prema tom „putu“ objašnjavajući ono što je duboko jednostavnim riječima i prosvjetiteljski. U domovini jednostavnim riječima iznosi politiku Partije kako bi ona pronašla put do pojedinca radi postizanja konsenzusa o reformama i razvoju. U inozemstvu ulaže napor da uspostavi nove koncepte, domene i izraze koji su razumljivi Kini i ostatku svijeta kako bi se kineske razvojne prednosti i cjelokupne snage pretvorile u prednosti na međunarodnom planu. Važna je značajka stila vladanja Xi Jinpinga traganje za upečatljivim pričama u riznici povijesne građe.

Često se služi prošlošću u opisivanju stvarnosti pričajući drevne legende, bajke i priče o povijesnim događajima kako bi domišljato objasnio sadašnjost i stvarnost u nadi da će ljudi iz njih učiti te da će steći mudrost i znanje koje će im pomoći u vlastitom usavršavanju i u odnosu prema radu. Niz važnih govora predsjednika Xi Jinpinga visokokoncentrirani je izraz novih koncepata, novih ideja i novih strategija. Stoga je izgradio prepoznatljiv brend u međunarodnoj politici zahvaljujući šarmu i svježini svojih govora. Koncepti kineskog sna, suradnje i uzajamne koristi, temeljnih vrijednosti pravde i dobrobiti, azijske sigurnosti, zajednice zajedničke sudbine i puta mirnog razvoja dočaravaju moćnu diplomaciju na kineski način koju je lako razumjeti, upamtiti, prenijeti i prihvatiti jer je Xi te koncepte unio u priče koje pripovijeda.

(* iz nakladničke bilješke o knjizi)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –