Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dominik Barta

Vrata do vrata

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Igor Crnković
  • 04/2023.
  • 200 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401591
  • Cijena: 16.46 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

S jednakom empatijom kao i u svojemu debitantskom romanu „Sa sela“, Dominik Barta piše u romanu „Vrata do vrata“ o životu u gradu, o identitetu i samoći te o toleranciji i solidarnosti. Kurt, homoseksualac u ranim tridesetima, napokon je pronašao posao kao profesor i uselio se u mali tetin stan. Isprva mu jako smeta buka iz susjednoga stana, ali kad upozna gospodina Drechslera, koji već desetljećima živi u toj zgradi, prilagođava se životu čak i sa zvukovima iz susjedova toaleta. Kurt se ubrzo sprijateljuje i s novom susjedom, pametnom i erotičnom biologinjom Reginom. A kad se poslije bračne svađe k njemu useli najbolji prijatelj, liječnik Frederik, te jedan od učenika, Kurd Ferhat, u kojega je potajno zaljubljen, iznenada u njegovu stanu potraži utočište od svjetske politike, Kurt konačno shvaća što znači imati obitelj...

Radnja smještena u 2014. govori o više od šarolika ljubavnog života u velikom gradu. Barta želi pokazati koliko su međuljudski odnosi ovih dana postali političnima i koliko smo bliski velikom svijetu sa svim njegovim problemima. Svijet je selo, kažu. U slučaju ovoga romana, moralo bi se reći: ponekad je to i bečka zadružna šesterokatnica.

Dominik Barta, austrijski pripovjedač, rođen 1982. godine u Gornjoj Austriji, studirao je u Beču, Bonnu i Firenci. Godine 2009. pobijedio je na natječaju ZEIT-a s najboljim esejom, a 2017. osvojio je književnu nagradu Ö1. Piše također i za kazalište. Debitirao je romanom „Vom Land“ (Sa sela, Leykam international, 2022.), a „Vrata do vrata“ njegov je drugi roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –