Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jon Fosse

Jutro i večer

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Vesna Salomonsen
  • 04/2023.
  • 112 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556635
  • Cijena: 15.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Jutro i večer" Jona Fossea započinje kratkom scenom na norveškom otočiću gdje ribar Olai, u kući koju je sagradio vlastitim rukama, nervozno čeka da mu se žena porodi. Paru je to drugo dijete, koje dolazi mnogo godina nakon prve kćeri. Olai je uvjeren da mu je Bog konačno ispunio želju za sinom i nasljednikom. Nekoliko nervoznih sati kasnije dijete je rođeno, i doista je dječak koji će se po Olaijevom ocu zvati Johannes i bit će ribar. U drugom dijelu romana jedan starac umire, njegovo ime je Johannes i bio je ribar.

"Jutro i večer" roman je koji povezuje dvije točke ljudskog života, ulazeći u srž rađanja i umiranja. Između je život za koji se čini da je uvijek isti, a uvijek je i različit. Jon Fosse piše sažeto i oštro o pojedinostima života, od misli Johannesova oca za vrijeme poroda, do misli Johannesa koji umire. Jutro i večer veličanstven je roman o snu u kojem je život imao smisla.


Jon Fosse je najvažniji europski pisac.
Karl Ove Knausgård

Jon Fosse je pjesnik nepoznatog i možda je tako najlakše objasniti njegov veliki uspjeh: Fosse nam naprosto daje nešto što nam nedostaje.
Den internasjonale Ibsenprisen

"Jutro i večer" je jednostavna priča o smislu života i smrti. Jon Fosse piše i spekulira jezično duboko i doista zadivljujuće. Nemoguće je ne biti uvučen u svijet ribara Johannesa.
Tone Solberg, Dagens Næringsliv

Jon Fosse je sposoban kirurški zasjeći u svakodnevna zbivanja i otkinuti slobodne fragmente života koji su ponekad tako strašni i mračni da bi uplašili i samog Kafku.
Aftenposten

Jon Fosse (1959), dramatičar, pjesnik, esejist i romanopisac, najprevođeniji je i najizvođeniji norveški dramski pisac poslije Henrika Ibsena. Studirao je komparatistiku i predavao na Akademiji za kreativno pisanje u Hordalandu.

Godine 1983. objavio je roman "Crveno, crno" (Raudt, svart), zatim slijede romani, zbirke pjesama, eseji i knjige za djecu. Godine 1994. u Nacionalnom kazalištu u Bergenu praizveden je njegov prvi kazališni komad "I rastati se nećemo nikada" (Og aldri skal vi skiljast), a zatim slijede drame "Ime" (Namnet, 1995), za koju je nagrađen Ibsenovom nagradom, te "Ljetni dan" (Ein sommars dag, 1999) i "San o jeseni" (Draum om hausten, 1999). Napisao je više od 40 drama koje su prevedene na 50 jezika. Romani su mu prevedeni su na više od 20 jezika.

Godine 2000. dodijeljena mu je glavna nordijska kazališna nagrada, a za roman "Melankolija" (Melancholia, 1995/1996) Melsomova nagrada. Za budući književni rad norveška mu je država dodijelila doživotnu stipendiju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –