Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jure Vujić

Hvalospjev izmicanju = Eloge de l'esquive

  • Nakladnik: Ceres
  • Prijevod: Dragutin Dumančić
  • 09/2006.
  • 163 str., meki uvez
  • ISBN 9532071113
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
“Svi se pitamo kako možemo ići na tu gozbu kad još nismo odgonetnuli ni ime ni soj pjesnika Jure Vujića. Da, da, znamo dobro, čuli smo to bezbroj puta da u superkaidovim vrtovima teče med i mlijeko, da se njegovi plantažni nasadi naranči i limuna dan i noć zalijevaju, natapaju gorskom vodom iz vrela i izvora rifskog gorja, ali to nam ništa ne pomaže u odgonetavanju pjesnikove biografije. “Azur je / trag koji se odriče svakog izričaja / a vrebanje zamire, uzlazi u krunište / prigodan mlat / između pregrade i praznog trijema / raspršena dijatriba suhog kamenja / tišina se prekida, opire se / ovdje i tamo, spušta štit / na prvu liniju predziđa slutnje / usmjerava pruge jednog nepredviđenog susreta...”
Naša radoznalost je velika; a sreća malena jer smo do sada tako malo doznali o autoru čije pjesme slavimo. Neki među nama su negdje načuli da su sve njegove pjesme napisane noću, na olujnom moru, u moreuzu između dvaju velikih kontinenata. Svi oni koji su imali priliku pročitati barem jednu njegovu pjesmu - oduševljeni su! Priča se da neki medu Berberima već sve pjesme znaju naizust. Ho, ho, ho,.. dobro, dobro! Čuli smo to, toliko puta, a možda i povjerujemo, kad to vlastitim ušima čujem; sada se postavlja pitanje, znamo li išta o njemu, o njemu - pjesniku, Juri Vujiću? Bar nešto? Da, dakako da znamo ponešto, ne mnogo, već vrlo malo, malo ali ipak znamo nešto. Znamo da je vrlo mlad i uglađen, obrazovan, radoznao i nemiran, nestrpljiv i pokretan; stalno putuje, istražuje; i vrlo malo piše, ali stalno nešto piše, potom spaljuje…”
Dragutin Dumančić

Jure Vujić rođenje u Kninu 26.1.1965. Završio je Gimnaziju filozofije i književnosti u Parizu, diplomirao pravo na Sveučilištu pravnih I društvenih znanosti u Parizu (Paris II), a 1995. položio pravosudni ispit. Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske završio je 1999. Po profesiji je diplomat.

Autor je filozofskih eseja "Anamneses et transits" te Nord-Sud L’honneur du vide", koje je u Francuskoj objavila zdavačka kuća N.S.E. Također se niz godina bavi istraživanjima na području međunarodnih odnosa i geopolitike, te je autor knjige "Fragmenti geopolitičke misli" koja je izdana u Hrvatskoj (Izdavač: ITG-Digitalni tisak), Zagreb, 2004.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –