Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alphonse Daudet

Čudesne pustolovine Tartarina Taraskonca

  • Nakladnik: Ceres
  • Prijevod: Nikica Rilović
  • 08/2008.
  • 150 str., meki uvez
  • ISBN 9789532670257
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Književniku Alphonsu Daudetu pripada istaknuto mjesto u francuskoj književnosti. Isto tako mu pripada i dostojno mjesto među svjetskim piscima. Njegova djela se i danas rado čitaju i izdaju u sve većem broju primjeraka, prenose na film, prilagođuju televizijskim i školskim programima. Danas je ovaj pisac populariziran kroz sve medijske strukture a najviše kroz brojna izdanja njegovih djela.

Bez dvojbe se može reći da je Daudetova popularnost značajno nadmašila književnu uspješnost njegovih slavnih suvremenika s kojima ga književni kritičari najviše uspoređuju pokušavajući naglasiti njihov presudan utjecaj na njegovo književno stvaralaštvo. Tu se u prvom redu misli na Zolu koji je rođen iste godine kad i Daudet, samo što je Zola rođeni Parižanin dok je Daudet dijete Juga, Provanse, Mediterana.

Za razliku od Zole, kod Daudeta sve vrvi životom, ne realnim životom već onakvim životom kakvim ga vidi Daudet svojim očima. Daudet ne preslikava stvarnost, on je stvara, oblikuje svijet oko sebe po porivima koji izviru iz dubine njegova bića. "Koza gospodina Seguina", "Starci", "Tri tihe mise", "Arležanka", sve su to nezaboravne priče u kojima se život prelama po rubovima najfinijh ljudskih osjećaja, trajnih težnji, htijenja i nadanja.

Pisanje romana o Tartarinu Taraskoncu Daudet je započeo objavljivanjem prvog romana iz trilogije 1872. pod naslovom «Čudesne pustolovine Tartarina Taraskonca» (Les Aventures prodigieuses de Tartarin de Tarascon). Daudet je već u tom romanu dao okvir za cijelu trilogiju. Vrlo uspješno je definirao lik i karakter junaka, opisao ljude i običaje, navade i predrasude jednog ti­pičnog mediteranskog gradića kakvih ima na stotine uz obalu Sredozemlja.

Tu se ljudi rado druže, puno pričaju, maštaju i lako se prepuštaju ugodi i užitku čim im se za to pruži prilika. Uz lik glavnog junaka u romanu postu­pno izrasta i profilira se neobičan lik crnogorskog kne­za Grigorija čija se uloga polako provlači kroz sadržaj cijelog romana i čiji se karakter otkriva tek na samom kraju djela. Tu su i Daudetovski opisi grada Alžira i nje­govih stanovnika koje Tartarin stalno naziva Turcima.

Pisanje romana o Tartarinu Taraskoncu Daudet je okončao 1890., objavljivanjem trećeg romana iz trilogi­je: «Taraskonska luka». Tom knjigom je Daudet dovršio svoju čuvenu trilogiju o pustolovinama Tartarina Taraskonca. Takovo duhovito, humoristično štivo o životu jednog mediteranskog gradića kakav je Taraskon dočekano je s oduševljenjem.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –