Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Paul Ricoeur

O tumačenju : Ogled o Freudu

  • Nakladnik: Ceres
  • Prijevod: Ljiljanka Lovrinčević
  • 09/2005.
  • 553, tvrdi uvez
  • ISBN 9532070958
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga «O tumačenju (Ogled o Freudu)», smješta se u horizont fenomenološko-hermeneutičke interpretacije Freudova djela i psihoanalize općenito, kao dio šireg tumačenja kulture. Ona se odnosi na Freuda, na njegovo djelo u kojem se on izražava i samorazumijeva, a ne na psihoalanlizu i na postfrojdovske škole. Nadalje, ovo nije knjiga iz psihologije, već iz filozofije u kojoj autor tematiziran novo shvaćanje čovjeka što ga je uveo Freud. Stalno držeći otvorenim njezin filozofski diskurs, Ricoeur je uključuje je u šire teorijske okvire. Razmatrajući probleme epistemologije (Što u psihologiji znači «tumačiti» i kako se tumačenje čovjekovih znakova povezuje s ekonomičkim objašnjenjem koje želi doprijeti do korijena želje?), problem refleksivne filozofije (Koje novo «shvaćanje sebe» proizlazi iz ovog tumačenja i koje će se sebstvo na taj način shvaćati?) i dijalektički problem (Isključuje li frojdovsko tumačenje kulture svako drugo?), Ricoeur se vraća neriješenom problemu izloženom u svojem djelu «Simolizam zla». Ricoeurova filozofska problematizacija propedeutičkog je karaktera, jer ga vodi prema jednoj obuhvatnoj teoriji Stvaranja, prema jednoj novoj filozofiji Smisla.

Knjiga sadrži Predgovor i tri knjige: Problematika, Analitika i Dijalektika. Već sama struktura knjige i njezini naslovi otkrivaju osnovnu teorijsku impostaciju: riječ je o hermeneutičkom čitanju (tumačenju) raznolikih fenomena čovjekovog duha, koji se sabiru u općem pojmu kulture: od pojma simbola, jezika, teksta, semantičke inovacije do sna, oniričkog i sublimnog, iluzije i arheologije subjekta.

Paul Ricoeur, francuski filozof, jedan je od najznačajnijih mislilaca dvadesetog stoljeća, s neobično širokim duhovnim interesima i ogromnom bibliografijom od dvadesetak knjiga i nekoliko stotina eseja, što svjedoči o izgrađenom misaonom sustavu. Teme njegove filozofije prostiru se od filozofije volje, ispitivanja psihoanalize, sukob sa strukturalizmom, diskurs i stvaralaštvo, čin i povijest, hermeneutika i filozofska refleksija, teorija tumačenja (interpretacija).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –