Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rusmir Mahmutćehajić

Malo znanja : O drugome u muslimanskim vidicima

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 11/2005.
  • 208, tvrdi uvez
  • ISBN 9532490027
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga Rusmira Mahmutćehajića predstavlja iznimno moderni pristup etičkoj problematici tolerancije u muslimanskome razumijevanju. Ona nije ekskluzivni priručnik upoznavanja jedne vjere i duhovnosti s istinom o njoj samoj, nego specifično kazivanje o sudbini multikulturalnosti u suvremenom svijetu u kojem vladaju stereotipi i predrasude prema islamu kao militantnoj i globalnome poretku neprimjerenoj ''ideologiji''.

Nasuprot bilo kakvom ideologijskom i politički instrumentaliziranom viđenju modernosti i antimodernosti islamskog svijeta, ovdje se upućuje na unutarnje veze religije, kulture i načina života s kazivanjem tolerancije iz same sebe. Povijesno podrijetlo i razvitak tolerancije unutar muslimanskog životnog svijeta pokazuje da se poimanje "drugoga" kao religijski i kulturalno različitog (kršćanskog i židovskog, npr.) ne potire već usklađuje u interkulturalni svijet razlika koje ostaju nedirnute, ali plodotvorno prisvojene kao dio zajedničkog nasljeđa. Analiza Kur'ana i teologijskih spisa otvara mogućnost da se tolerancija razumije kao unutarnji moment samopokazivanja istine vjere i kao način mirne duhovno-životne koegzistencije u suvremenom svijetu s drugim vjerama i kulturama.

Rusmir Mahmutćehajić (1948) rođen je u Stocu. U tome gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Nakon završetka studija primijenjene matematike i fizike u elektrotehnici na Sveučilištu u Sarajevu, magistrirao je i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Poslijedoktorske studije završio je u Leuvenu (Belgija). U tome području znanosti postigao je razinu priznatog istraživača i profesora na više europskih sveučilišta te je objavio više radova i knjiga o različitim pitanjima iz tih područja.

Ukazujući na narav i razloge bosanskog jedinstva u razlikama, objavio je više knjiga o društvu, politici, kulturi i religiji. U tim knjigama Rusmir Mahmutćehajić bosanske različitosti upućivao je prema njihovome počelu koje potvrđuje i nadlazi različite i mijenjajuće oblike. U tome pothvatu nastale su, pored ostalih, i sljedeće njegove knjige: "Živa Bosna: Politički eseji i intervjui", "Dobra Bosna: Tolerancija i tradicija", "Kriva politika: Čitanje historije i povjerenje u Bosni", "Sarajevski eseji: Politika, ideologija i tradicija", te "Bosanski odgovor: 0 tradiciji i modernosti". Te su knjige objavljene su i na engleskom jeziku, a neke od njih i na drugim jezicima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –