Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Aleksandra Horvat Daniela Živković

Između javnosti i privatnosti : Knjižnice u vremenu e-knjige

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 11/2012.
  • 194 str., meki uvez
  • ISBN 9789531692298
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Današnju informacijsku i komunikacijsku tehnologiju karakterizira sposobnost praćenja i trajnoga pamćenja te čuvanja svakog jednom zabilježenoga čina, a time se dovodi u iskušenje obveza knjižničara da čuvaju korisničku privatnost. Posljedica je toga da na vrlo jednostavna pitanja, poput kako sačuvati privatnost korisnika, kako pružiti građu korisniku, a ne povrijediti pravo autora te građe, ne možemo danas pružiti baš uvijek brze i jednostavne odgovore, iako smo mislili da znamo odgovore na ta pitanja.

Promjene koje svakodnevno donosi tehnologija upravo zahtijevaju preispitivanje osnovnih načela na kojima se utemeljuju rad i poslanje knjižnica. O tome se govori u prvom dijelu knjige, dok drugi dio obrađuje relativno nov fenomen u našim knjižnicama - elektroničku knjigu.

Njezino uvođenje u knjižnice praćeno je nizom prepreka, od tehničkih, organizacijskih i financijskih do odbijanja nakladnika da knjižnicama dopuste nabavu i posudbu te vrste građe, čime se izravno dovodi u pitanje tradicionalno poslanje i služba knjižnica. Stoga se ovo djelo između ostaloga bavi razvojem i definiranjem pojma e-knjiga kao suvremenoga oblika knjige i njezinim svojstvima koja današnjem čitatelju donose brojne prednosti, ali katkad i nedostatke.

Knjiga bi trebala potaknuti knjižničare da u svakodnevnom radu, ali i u izradi strategija i drugih dokumenata potrebnih knjižnicama, vode računa o tim novim kretanjima u društvu. Knjiga bi mogla pomoći i nakladnicima u sastavljanju nakladničkih planova, ali i korisnicima naših knjižnica, koje zanima budućnost tih ustanova koje im svakodnevno pomažu u životu i radu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –