Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tatjana Peruško

O fantastici i fantastičnom : Izbor teorijskih rasprava o fantastičnoj književnosti

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 04/2018.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9789531693578
  • Cijena: 23.36 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "O fantastici i fantastičnom - Izbor teorijskih rasprava o fantastičnoj književnosti" koju je uredila Tatjana Peruško sadrži 14 poglavlja teorijskih ogleda o fantastičnoj književnosti. U hrvatskom su prijevodu tekstovi Tzvetana Todorova, Rogera Caillosa, Louisa Vaxa, Erica Rabkina, Christine Brooke-Rose, Neila Cornwella, Rosemary Jackson, Rosalbe Campre, Filippa Secchierija, Uwea Dursta, Susane Reisz, Irène Bessière i Andrzeja Zgorzelskog. Izabrani ogledi različito promišljaju i definiraju fantastičnu književnost, od predstrukturalističke i poglavito tematske kritike, strukturalističko restriktivnih pristupa, do poststrukturalističkoga relativiziranja žanrovskih klasifikacija.

Riječ je o antologiji izabranih teorijskih tekstova o fantastičnoj književnosti i umjetnosti. Autori su ugledni svjetski stručnjaci za teoriju fantastike, iz engleskog, njemačkog i romanskoga jezičnog područja. Jedno od poglavlja u antologiji je Todorovljev (na hrvatski dosada nepreveden) tekst Definicija fantastičnog, iz knjige "Uvod u fantastičnu književnost" (1970), koja je svojedobno pokrenula bogatu raspravu o mogućnosti i svrsishodnosti definiranja fantastičnog žanra.

Budući da sličnoga zbornika teorijskih ogleda o fantastici u nas nema (izuzmemo li pokoji tematski izbor u časopisima, gdje su uglavnom zastupljeni anglosaksonski autori), ova knjiga omogućava važan i nezaobilazan bibliografski uvid u teorijsku literarnu potrebu za knjižavno-kritičko ili književno-povijesno pristupanje tekstovima fantastičnog ili srodnih žanrova.

Urednica dr. Tatjana Peruško tekstove je prevedene u zborniku ujednačila prema terminologiji i bibliografskim normama uvriježenim za humanističku disciplinu kojom se bavi. Autorica je objavila i knjigu "U labirintu teorija - Izbor teorijskih rasprava o fantastičnoj književnosti" u kojoj kometira i uspoređuje tekstove predstavljene u antologiji.

Antologijski zbornik "O fantastici i fantastičnom - Izbor teorijskih rasprava o fantastičnoj književnosti" iznimno je važan zbog dugogodišnjega manjka teorijske literature na hrvatskom jeziku posvećene genološkoj problematici s kojom se vrlo često susreću studenti i stručnjaci u humanističkom području (osobito u filološkim disciplinama i znanosti o književnosti). Stoga je urednički izbor Tatjane Peruško vrijedan doprinos književno-povijesnom i književno-kritičkom proučavanju.

Zbornik je namijenjen nastavnicima i proučavateljima književnosti te studentima književnosti na različitim odsjecima koji u svoj nastavni program (na svim akademskim razinama) uključuju čitanje i tumačenje literarnih djela.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –