Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tatjana Peruško

U labirintu teorija : O fantastici i fantastičnom

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 05/2018.
  • 217 str., meki uvez
  • ISBN 9789531693585
  • Cijena: 18.85 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "U labirintu teorija – O fantastici i fantastičnom" (uredila Tatjana Peruško) u prvom djelu donosi pregled najvažnijih ogleda koje su o fantastičnoj književnosti napisali svjetski poznati autori poput Tz. Todorova, R. Cailloisa, L.Vaxa, P. Rabkina, K. Hume, D. Petzolda, Ch. Brooke-Rose, N. Cornwella, R. Jacksona, R. Lachmanna, kojima su pridružena u nas manje poznata, ali za teorijsku raspravu o fantastici podjednako važna imena iz hispanoameričke, talijanske i njemačke kritike: R. Campra, S. Reisz, N. Bonifazi, L. Lugnani, F. Secchieri i drugi.

Teorijske postavke spomenutih autora sučeljavaju se i omjeravaju u analizi temeljnih problemskih sjecišta kao što su žanrovski status skupine tekstova koje prepoznajemo kao fantastične; zatim odnos između kategorija mogućeg/nemogućeg, realizma/mimetizma, zbilje/fikcije te vjerojatnog/nevjerojatnog; različite funkcije fantastičnoga žanra; odnos s drugim žanrovima odnosno pripovjednim modusima. Pregledu postojećih definicija autorica pridružuje vlastita promišljanja o prirodi fantastičnoga žanra.

Knjiga je zamišljena kao samostalna studija koju autorica objavljuje paralelno s prijevodnom antologijom teorijskih tekstova o fantastici.

Riječ je o izvornoj autorskoj studiji pregledno-teorijskoga (predstavlja, uspoređuje i komentira postojeće teorijske oglede o fantastici) i izvorno-znanstvenoga (predlaže reviziju postojećihteorijskih modela) karaktera. Ovakva studija, posvećena genološkom definiranju i tumačenju vrlo raširene literarne (ali filmske i umjetničke) prakse i njoj srodnih oblika, novost je u našoj znanstvenoj-kulturnoj sredini, prijeko potrebna za egzaktniji pristup žanrovskom korpusu koji se pojavljuje u brojnim nastavnim i studijskim programima.

"U labirintu teorija - O fantastici i fantastičnom" Tatjane Peruško izniman je doprinos književno-povijesnom i književno-kritičkom proučavanju književne produkcije koja zbog svojega opsega, žanrovskih premreživanja koja je prate od najranijih razdoblja europske kulture, iziskuje osobitu genološku preciznost i teorijsku osviještenost tumača.

Knjiga je namijenjena znanstvenoj i stručnoj javnosti zainteresiranoj za književno-povijesne, genološke i književno-teorijske probleme. Obraća se osobito nastavnicima, književnim kritičarima te studentima svih razina studija na odsjecima koji u svom programu imaju književne kolegije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –