Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gordan Mršić Duško Modly

Metodika istraživanja silovanja

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 06/2019.
  • 694 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531694049
  • Cijena: 360.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U knjizi "Metodika istraživanja silovanja" autori Gordan Mršić i Duško Modly su dali upute s kriminalističko-metodičkim sadržajima za istraživanje kaznenoga djela silovanja. Kako je poznato, različite kriminalističke metodike imaju različite modele postupanja, pa tako i kriminalistička metodika suzbijanja silovanja, kao užega segmenta u domeni seksualnih delikata. Metodika razjašnjavanja silovanja zahtijeva poznavanje dostignuća različitih znanosti: kriminalistike, kriminologije, psihologije, psihijatrije i naravno, kaznenoga prava. Potrebno je životno i profesionalno iskustvo ovlaštenih službenih osoba te dobro poznavanje ljudi. U kriminalističkom smislu valja poznavati relevantne tipične i atipične činjenice koje se javljaju tijekom silovanja.

Izuzetna je i društvena opasnost kaznenog djela silovanja koja ima dalekosežne posljednice za pojedinca i društvo u cjelini. Tijekom kriminalističkog istraživanja (kriminalističke kontrole i obrade) kaznenoga djela silovanja brojni su kriminalistički problemi na otkrivačko-dokaznom planu. To zahtijeva multidisciplinarni pristup navedenoj problematici. Traži se razrađen obrazac za istraživanje silovanja. Kompleks otkrivačko-dokaznih pitanja koja u sebi sadrži ovaj delikt vrlo je složen. Silovanja su u porastu svuda u svijetu te zbog neadekvatna reagiranja tijela represija, žrtve sve više traže pomoć i izvan kazneno-pravnoga sustava.

Delikti koji pripadaju seksualnoj sferi i čine se uporabom nasilja, osobito kada nastaju teške tjelesne ozljede ili nastupi smrt žrtve, odnosno kada je teško narušeno zdravlje žrtve, te kada djela čini grupa (serijski delikt), plijene izuzetno zanimanje javnosti. Takvi delikti izazivaju osjećaj straha, osobne nesigurnosti i uznemirenosti građana te imaju široko sociološko i društveno-političko značenje i posljedice.


Knjiga "Metodika istraživanja silovanja" ponajprije je namijenjena službenicima policije i svima onima koji se u svom radu susreću s navedenom problematikom. Zvanja policijskih službenika traže široka znanja i temeljnu uvježbanost za praktičan rad. Ilustracije radi, autori su naveli i neke slučajeve iz prakse te upozorili na okolnosti koje treba otkriti i dokazati. Ukazali su na ulogu osobnosti žrtve i počinitelja kao i moguće zablude u profesionalnom radu.

Riječ je o vrijednom djelu, istaknutih stručnjaka s praktičnom, stručnom i znanstvenom primjenom uz suvremeni pristup, posebice glede primjene najnovijih metodologija i tehnologija u kriminalistici i forenzici.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –