Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Veljko Barbieri

Knjiga o maslini : I 251 recept

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 10/2021.
  • 216 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535204107
  • Cijena: 33.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kako su govorili u antičkoj Grčkoj i starom Rimu: „Dokle seže maslina, do tuda se prostire naš svijet!“. Maslina i maslinovo ulje, kao ključan duhovni, ljekoviti i kulinarski temelj i maslina kao kultni predznak kulture i gastronomije. To je osnovna potka ovoga sjajnog djela u kojem njegov autor Veljko Barbieri uz svoje poetsko viđenje najsvetijeg stabla zapadne civilizacije donosi 251 izvanredni recept iz gurmanske riznice Mediterana. Prikupljeni od Grčke do Iberskog poluotoka. Od Tunisa do jadranskih škoja. Recepti za predjela, međujela i salate, juhe, jela od povrća, tjestenine, riže, ribe, školjaka i mesa. Tu su i slastice s maslinama i maslinovim uljem bude naša osjetila, a uz užitak čitanja sjajnih tekstova, bogate ilustracije čine naš doživljaj cjelovitim.

"Knjiga o maslini i 251 recept" crpi nadahnuće u maslini, svetom stablu koje određuje naš odnos prema svijetu i svemiru već više od četiri tisućljeća. Maslina je sinonim Sredozemlja, ali i svih njegovih pojavnosti od suhih tala Sjeverne Afrike, njezine domovine Male Azije. Preko Grčke i Apeninskog poluotoka gdje je poprimila mitološki značaj, Francuske i Španjolske, danas Amerike i Australije, koje svoje planetarno nasljeđe duguju upravo maslini.

Uvodni prozni tekst i mala antologija pjesništva o maslini dočaravaju sve otajstvo i mnogoznačnost jednog od najdugovječnijih stabala na svijetu. Stabla koje pamti otkucaje stoljeća i tisućljeća urezanih u našu baštinu. Upisanu u godovima drevnih maslina koje su zapamtile Homera i Platona, Krista i Muhameda. Velike vladare, vojskovođe i umjetnike, ovjenčane i pomazane njezinim lišćem i svetim uljem.

Stoga se poglavlja "Knjige o maslini", koja se kao grane masline i njezini plodovi prepliću na ovoj pozornici pisane i nepisane povijesti nalik srebrnim maslinicima. Maslinicima koji se na obalama starog mora Sredozemlja još od prapovijesnih vremena spuštaju sve do njegovih obala ili prekrivaju škrte krajolike u unutrašnjosti u potpunosti  vežu uz našu svijest o pripadnosti istom civilizacijskom krugu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –