Kuharski kanconijer 4 : Gurmanska sjećanja Mediterana
- Nakladnik: Profil
- 11/2007.
- 352 str., tvrdi uvez
- ISBN 9789531206549
- Cijena: 33.18 eur
Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro - Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kao 'gastro' pisac Barbieri od 80-ih godina do danas stalno surađuje u raznim hrvatskim i stranim, posebno talijanskim i slovenskim tjednicima i mjesečnicima, a od njegovih kolumni u tjedniku 'Nacional' nastao je «Kuharski kanconijer».
«Kuharski kanconijer» se u međuvremenu prometnuo u književni i gastronomski bestseler u četiri knjige, od kojih su do sad objavljena tri dijela s više izdanja u svakoj godini izlaženja. Ovaj četvrti «Kanconijer», ujedno i posljednji, podjednako je zanimljiv nastavak ove pripovjedačke sage o povijesti hrane kao povijesti zapadne civilizacije, osobito našeg sredozemnog kruga i Dalmacije.
«Kuharski kanconijeri 1, 2, 3 i 4 : Gurmanska sjećanja Mediterana» spoj su književnosti i autohtonih dalmatinskih recepata. Između njihovih korica mirišu jela od antičkih vremena i srednjovjekovlja do onih iz kuhinje Barbierijeve none Anke.
Objavljeni recepti nisu samo puki popis namirnica i uputa za kuhanje. Svaki od njih malo je književno djelo − svjedočenje o ljudima i autorovoj rodnoj Dalmaciji. I dok s «Kanconijerom 1» upoznajete antički Mediteran, «Kanconijer 2», poput starog znanca priča vam priču o srednjovjekovlju, o novim i starim receptima dalmatinskih težaka i ribara, dok je «Kanconijer 3» posvećen jelima i običajima za renesansnom trpezom.
U posljednjem «Kanconijeru» približavamo se našem vremenu. Barbieri majstorski priča o kulinarstvu, običajima za stolom, načinima pripremanja hrane i anegdotama vezanim uz poznate osobe te njihovim strastima prema hrani.
Pisani rafiniranim stilom i jezikom, «Kanconijeri» su šarmantno prozno štivo koje slavi mediteransku kuhinju, a neke od drevnih recepata Barbieri odijeva u suvremeno gastronomsko ruho.
***
Prvi «Kanconijer» preveden je na njemački i talijanski jezik. Barbierijeva zbirka pripovijedaka «134 male priče o hrani» (Profil, 2003.) na sajmu knjiga u Barceloni 2004. nagrađena je za najbolju ilustraciju te za najbolje književno djelo o hrani u Hrvatskoj. U veljači 2005. u Grythyttanu u Švedskoj Barbierijev «Kuharski kanconijeri» podijelili su prvu nagradu za najbolju knjigu o mediteranskoj gastronomiji - «Gourmand best Mediterannean book in the World» - između 5000 naslova.
Već godinama Barbieri na Hrvatskoj televiziji svakog tjedna vodi svoj serijal o povijesti i značenju hrane i pojedinih jela u našoj sveukupnoj baštini, svojevrsnu ekranizaciju «Kuharskih kanconijera», pod nazivom «Jelovnici izgubljenog vremena», a koji se za svijet i Europu emitira na satelitskom programu HTV-a.
Veljko Barbieri rođen je 1950. u Splitu. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Na Filozofskome fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta studirao je filozofiju i španjolski jezik. Autor je bogata i raznovrsna opusa: pripovijedaka, romana, eseja, kazališnih, radijskih i televizijskih dramskih dijela. Član je Društva hrvatskih književnika i Zajednice hrvatskih umjetnika od 1974. otkad djeluje kao profesionalni književnik.
Proza mu je, u više izdanja, prevedena na engleski, njemački, talijanski, francuski, mađarski, nizozemski, poljski i češki jezik. Od njegovih kolumni u tjedniku Nacional nastali su i "Kuharski kanconijeri I-IV.", bestselleri hrvatske gastroliterature objavljeni do sada u nekoliko izdanja i na nekoliko jezika. Njegova zbirka pripovijedaka "134 male priče o hrani" na sajmu knjiga u Barceloni 2003. proglašena je najboljom u konkurenciji književnosti o hrani. U veljači 2005. u švedskome Grythamu, "Kuharski kanconijeri" podijelili su prvu nagradu za najbolju knjigu o Sredozemlju.
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.