Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maja Lunde

San o drvetu

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Vesna Salomonsen
  • 03/2024.
  • 392 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533557700
  • Cijena: 21.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Distopijskim romanom "San o drvetu" norveška spisateljica Maja Lunde zaključuje svoj "Klimatski kvartet" (koji uključuje prethodno objavljene romane: Povijest pčela, Plavetnilo i Posljednji svoje vrste), jedan od najuspješnijih projekata suvremene norveške književnosti. To je uzbudljiva i mračna priča o čovjekovoj odgovornosti prema planetu na kojem živi – odgovornosti ljudske vrste, ali i svakog pojedinca.

Lunde piše o roditeljima i djeci, o povezanosti među ljudima i s prirodom. U romanu su isprepletene prošlost, sadašnjost i budućnost, a osnovno pitanje koje autorica postavlja jedno je od najaktualnijih pitanja doba u kojem živimo: Kako je čovjek postao vrsta koja je bespovratno promijenila okoliš i ugrozila opstanak?

Iz kritike:

Zastrašujući i potresan završetak klimatske kvadrilogije u kojem Maja Lunde postavlja pitanje čovjekove odgovornosti za sudbinu našeg planeta. – Jönköpings-Posten (Švedska)

Distopijska slika budućnosti koja je istovremeno zastrašujuća i duboko dirljiva. – Jönköpings-Posten (Švedska)

Roman je sugestivan završetak Klimatske tetralogije napisane da bismo osvijestili i promijenili svoj odnos prema prirodi. – Kristianstadsbladet (Švedska)

Maja Lunde (1975.) norveška je književnica i scenaristica, autorica desetak knjiga za djecu i mlade. "Povijest pčela" (2015.) njezin je prvi roman za odrasle, distopijska priča s ekološkom potkom o izumiranju pčela – prvi dio autoričina četverodijelnog ciklusa o temeljnim egzistencijalnim temama s kojima se suočava suvremeni svijet. Knjiga je 2015. godine nagrađena prestižnom nagradom Norveški Bookseller. Prevedena je na 33 jezika i 2017. godine bila najprodavanija knjiga u Njemačkoj. Uslijedili su nastavci "Plavetnilo" (2017.) i „Posljednji svoje vrste“ (2019.) koji su također postali međunarodni bestseleri. Lunde je napisala deset knjiga za djecu i mlade, među ostalima "Preko granice", "Battle", "Ono najbolje" i seriju romana "Najkul društvo na svijetu".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –