Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Haruki Murakami

Tvrdo kuhana Zemlja čudesa & Kraj svijeta

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Dinko Telećan
  • 03/2024.
  • 352 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532863529
  • Cijena: 22.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Komponirana od dvaju paralelnih pripovjednih tokova, "Tvrdo kuhana Zemlja čudesa & Kraj svijeta" vrtoglava je rana proza jednog od najznačajnijih suvremenih japanskih i svjetskih pisaca. Izvorno objavljen 1985. godine u Japanu, roman je ovjenčan nagradom Tanizaki i danas se smatra jednim od Murakamijevih prijelomnih djela.

Dok "Zemlja čudesa" inspiraciju vuče iz tvrdokuhane američke detektivske proze prve polovice prošlog stoljeća, cyberpunka i klasične znanstvene fantastike, "Kraj svijeta" pripada ambijentu kafkijanskog magijskog realizma koji se neprestano iznova hvata u petlju noćne more.

U "Tvrdo kuhanoj zemlji" pripovjedač je profesionalni šifrant, svojevrsni tokijski yuppie spekulativne fikcije, čiji je sistem enkripcije njegova vlastita podsvijest. Kad ga zaposli tajnoviti znanstvenik, započinje turbulentna priča uza sve glasnije otkucavanje sata, koja postavlja pitanja granice života i smrti, svijesti i smisla. Za to vrijeme, pripovjedač "Kraja svijeta" pristiže u neobični Grad bez sjena sa zadatkom lišiti ga i posljednjeg traga samostalnih misli i umova.

Kako roman odmiče, dva univerzuma sve tješnje kruže jedan oko drugoga, do trenutka neizbježne kolizije.

"Tvrdo kuhana Zemlja čudesa & Kraj svijeta" možda u opusu jednog od najznačajnijih suvremenih pisaca najdoslovnije utjelovljuje sposobnost Harukija Murakamija da isplete svilenkasto vezivno tkivo među naizgled nepomirljivim elementima. 

 

Murakamijeva hrabrost da se zalijeće ravno preko ruba oduvijek je upadljiva indikacija njegova genija. On je pisac svjetskoga kalibra koji vidi sve i igra s najvišim ulogom. — Washington Post

Haruki Murakami rođen je u Kiotu 1949. godine, a sada živi u blizini Tokija. Autor je romana "Lov na divlju ovcu", "Tvrdo kuhana zemlja čudesa i kraj svijeta", "Norveška šuma", "Pleši pleši pleši", "Ljetopis Ptice- navijalice", "Južno od granice, zapadno od Sunca", "Moj slatki Sputnik", "Kafka na žalu", "Kad padne mrak", roman-trilogija "IQ84"; publicističke knjige "Pod zemljom: napad plinom u Tokiju i japanska psiha", te zbirki pripovijedaka "Slon nestaje" i "Nakon potresa" i "Slijepa vrba", te memoarska proza "O čemu govorim kada govorim o trčanju",

Dobitnik je mnogih književnih priznanja, uključujući i nagradu Franz Kafka.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –