Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Giorgio Agamben

Vrijeme što ostaje

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • Prijevod: Mario Kopić
  • 12/2011.
  • 188 str., meki uvez
  • ISBN 9789532491005
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Riječ je o svojevrsnom je čitanju jednog od najutjecajnijih tekstova kršćanstva, "Poslanice Rimljanima" apostola Pavla iz 58. godine. Talijanski filozof Giorgio Agamben s filološkom preciznošću kontekstualizira tekst u svjetlu vremena nastanka, kad kršćanstvo i judaizam još nisu posve odvojeni. Agamben odvaja Pavlov tekst od njegove kanonizacije tijekom crkvene povijesti, zastupajući stajalište da "Poslanice Rimljanima" nije bila namijenjena konstituiranju nove crkve, nego prije "mesijanskoj" suspenziji židovskog zakona.

Autorovo istraživanje mesijanizma vodi drugoj središnjoj referenciji ove knjige, Walteru Benjaminu. Agamben iz čitanja "Poslanice Rimljanima" i Benjaminovih "Teza o filozofiji povijesti" izvlači niz dosad neslućenih usporednica u kojima se Benjaminova filozofija povijesti prikazuje u svjetlu ponavljanja i prisvajanja Pavlova koncepta vremena što ostaje.

Knjiga "Vrijeme što ostaje" dopunja Agambenov magnum opus pod naslovom "Homo sacer", iz kojega su na hrvatskom objavljena djela "Homo sacer: suverena moć i goli život" (Multimedijalni institut, Zagreb 2006), "Ono što ostaje od Auschwitza" (Izdanja Antibarbarus, Zagreb 2008) i "Izvanredno stanje" (Deltakont, Zagreb 2008).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –