Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miroslav Tuđman

Teorija informacijske znanosti

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 08/2014.
  • 263 str., meki uvez
  • ISBN 9789531692878
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga prof. dr. Miroslava Tuđmana iznosi teorijske probleme informacijske znanosti kako bi dobio povijesni pregled njezinih znanstvenih problema te uvid u osnovne smjerove rješavanja tih problema. U knjizi sep rikazuje razvoj i struktura paradigme informacijske znanosti, tj. kako se ona konstituira na teorijskom, filozofskom i socijalnom planu te precizira osnovni kategorijalni aparat za izučavanje obavijesti i njezine strukture, formi i tipova informacija u komunikacijskim procesima te razvoja informacijskog fenomena.

Prvo izdanje "Teorije informacijske znanosti" objavljeno je 1986., a drugo 1990. godine. Treće dopunjeno izdanje objavljeno je unatoč proteku tolikih godina. Teorija informacijske znanosti  ostala je jedini sustavni pregled teorijskog razvoja informacijske znanosti od njezina utemeljena.


Treće izdanje dopunjeno je "Novim prilozima teoriji informacijske znanosti", to jest dvama tekstovima koji se bave suvremenim razvojem informacijske znanosti. U prvom tekstu prikazan je rad prof. dr. Bože Težaka, čije je djelo odredilo razvoj informacijske djelatnosti i znanosti u Hrvatskoj. U drugom se tekstu propituje odgovornost informacijske znanosti za informacijsko društvo te potrebe redefiniranje predmeta informacijske znanosti u digitalnoj stvarnosti.


Autor na sustavan način daje pregled osnovnih teorijskih problema informacijske znanosti, ali i sintetski prikaz njihova razvoja i prikaz modelskih teorija za njihovo rješavanje. Budući da je ta tematika slabo proučavana te da je o tome malo objavljenih radova u svijetu a u nas pogotovo, "Teorija informacijske" znanosti mogla bi i ubuduće biti od interesa za širi krug korisnika, a ne samo onih koji se bave teorijom informacijske znanosti. Knjiga je dobrodošla kao priručnik za obrazovanje stručnjaka u informacijsko/dokumentacijskoj djelatnosti, pa i u bibliotečnoj, arhivskoj i muzejskoj djelatnosti. Također, može biti zanimljiva onima koji na bilo koji način zadiru u područje informacijske znanosti, a bave se izučavanjem informacija sa stajališta drugih disciplina ili djelatnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –