Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Bratulić

Hrvatsko devetnaesto stoljeće : Politika, jezik, kultura

S podnaslovom “Politika, jezik, kultura” ovo novo djelo akademika Josipa Bratulića sastoji se od tri cjeline: Ilirski pokret i Hrvatski narodni preporod, Nacionalne institucije i Ličnosti.

U knjizi je sabrano 38 tekstova ranije objavljenih u časopisima i zbornicima za velike povijesne izložbe u Zagrebu i Splitu, a oni su za ovu knjigu posebno pročitani, neki temeljito prerađeni, drugi s manjim ispravcima ili pak dopunama popravljeni.

U prvoj se cjelini razmatraju političke i kulturne ideje i kretanja u Hrvatskoj u 19.stoljeću, pri čemu se podjednaka pažnja posvecuje analizi svih regija unutar Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, obrađuju se temeljne ideje nacionalnoga i kulturnoga kretanja na cijelom njenom području.

U drugoj cjelini razmatra se djelovanje stožernih, kulturnih i znanstvenih nacionalnih institucija 19. st., primjerice Matice hrvatske i JAZU, u razvitku pismenosti, uređenju civilnog društva, razvitku političkih ideja, razvitku novinarstva, kulturnoj djelatnosti radnika, gospodarstvu, borbi za hrvatski jezik u Dalmaciji i Istri...

U trećem dijelu Bratulić se usredotočuje se na razmatranje pojedinih ključnih te nekih pomalo marginaliziranih kulturnih, znanstvenih, gospodarskih i političkih djelatnika čija je djelatnost na raznim područjima obilježila svakodnevni život u Trojednoj Kraljevini tijekom 19. stoljeca, primjerice Ivana Kundeka, Ivana Mažuranica, Ante Starčevića, Ivana Despota, Mije Krešica i Ivana Krstitelja Tkalčića.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –