Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ljiljana Filipović

Scenariji kože

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 11/2012.
  • 142 str., meki uvez
  • ISBN 9789532491210
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Iz perspektive pogleda, dodira, opisa, glasa "Scenariji kože" nastoje analizirati kako se u interakciji filozofije i psihoanalize razotkrivaju pojmovi i situacije suvremenog života. Pogled nekog vladajućeg društvenog, a time i političkog je selektor. Scenarist je koji ispisuje svoje tragove na koži drugoga. I na svojoj. Neumitna je to interakcija. Otkriva poruku naklonosti. Ili potisnutog neprijateljstva. Daleko je od nevine suzdržanosti. Bojazni i nemiri suvremenog čovjeka nadišli su strahove da fotografija može oduzeti dušu, ali ne i tjeskobu od moguće krađe memorije. Socijalne zaraze brisanja memorije.

Kako vjerovati znakovima sjećanja koje i sami fabricirate za buduće generacije? Lice je postalo političkim marketingom, umjetničko djelo photoshopa, no jasno je da je to uklanjanje bora, brisanje memorije, uništavanje povijesti. Sakrivanja otisaka važnog i neprocjenjivog iskustva. Jednom zanijekana prošlost sklona se zlokobno poigrati s budućnošću.

Ttekstovi preko mapiranja kože, ocrtavanja privatne i javne povijesti, lica kao ekspresije čovjekove osobnosti, modelirane i pogledom Drugog, vode do često fantazmatskih scenarija tumačenja i razrješenja umreženosti osobnih i javnih situacija. Koje se spoznaje tek fragmentarno.

Ljiljana Filipović rođena je u Zagrebu gdje je magistrirala, doktorirala i habilitirala na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta. Autorica je studija "Filozofija i antipsihijatrija" Ronalda D. Lainga (Zagreb, Filozofska istraživanja, 1990.), "Nesvjesno u filozofiji" (Zagreb, Izdanja Antibarbarus 1997.), "Javne samoće" (Zagreb,- Izdanja Antibarbarus/Tvrđa 2006.), "Prazne tvornice" (Zagreb, Izdanja Antibarbarus 2008.), "Scenariji kože" (Zagreb, Izdanja Antibarbarus 2012.), romana "Nevidljivi pas" (Novi Sad, Dnevnik 1985.), "Sokol u šusteraju" (Zagreb, Ženska infoteka 2001.), "Nestali ljudi" (Profil, 2007.) te desetak radiodrama.

Koautorica je u nizu djela. Objavljuje radove u hrvatskim i inozemnim časopisima koji se tematski bave objašnjenjem kulturoloških fenomena interakcijom filozofije i psihoanalize te je taj interes vodi i prijevodima djela s tog područja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –