Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Deepak Chopra

Buddha : Priča o prosvjetljenju

  • Nakladnik: Dvostruka duga
  • Prijevod: Aleksandra Mihaljević Barlović
  • 11/2007.
  • 265 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789536516995
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Deepak Chopra, autor mnogih uspješnica, ovim romanom oživljava legendu o Buddhi. Pred vama je priča o mladom princu koji je napustio svoje nasljeđe kako bi otkrio svoj istinski poziv. Njegovo je legendarno putovanje zauvijek promijenilo svijet, a otkrivene istine i danas utječu na život u svakom kutku svijeta.

Mladi prijestolonasljednik zatočen u očevom kraljevstvu žudi za vanjskim svijetom. Kad ga izdaju najbliži, Siddhartha napušta palaču i prinčevski naslov. Sâm i suočen s vlastitim demonima postaje lutajući redovnik, te započinje duhovni post koji ga dovodi nadomak smrti. Konačno uvidjevši svoju nesposobnost da svoje tijelo i um pokori pukom voljom, Siddhartha se uzdiže iznad tjelesne patnje i dostiže prosvjetljenje.

Premda Buddhu danas shvaćamo kao ikonu mira i spokojstva, njegova je životna priča bila burna i čudesna pustolovina ispunjena ljubavlju i seksom, ubojstvima i gubitkom, borbom i predajom. Od teškoća materijalnog svijeta do vrhunca duhovnog svijeta Buddha opčinjava i nadahnjuje - te nas na posljetku približava razumijevanju istinske prirode života i nas samih.

«Pišući ovu knjigu, duboko sam udahnuo te osmislio nove likove i događaje u životu jedne od najslavnijih povijesnih ličnosti. Slavne, ali ipak vrlo tajanstvene. Želio sam izvesti Buddhu iz magle prošlosti, utjeloviti ga, ali ipak sačuvati njegovu tajanstvenost. Činjenice su se prije mnogo stoljeća pomiješale s maštom u priči o princu koji je postao živućim bogom. Ili je "bog" možda upravo ono što on nije želio biti? Je li njegova najveća želja bila nestati iz materijalnog svijeta, ostati upamćen samo kao poticaj na usavršavanje?

Priča o Buddhi uzima maha već dva tisućljeća pa se, poput snježne grude pretvorene u lavinu, ispunila čudima i bogovima koji su se lijepili na njezinu površinu. Sam Buddha nikada nije spominjao čuda ili bogove. Oboje je promatrao sa sumnjom. Nije želio da ga štuju kao osobnost; ni u jednoj od svojih brojnih propovijedi ne spominje svoj obiteljski život te iznosi vrlo malo osobnih informacija.

Za razliku od Krista u «Novom zavjetu», Buddha sebe nipošto nije smatrao božanstvom. Umjesto toga smatrao se "budnim", što i jest značenje riječi Buddha».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –